București [2014]

Actualizat: 17.02.2014, 12:29

m 3159 (Large)
m 3218 Panorama (Large)
m 3168 (Large)
_P4A8970 (Large)
_P4A9257 (Large)
_P4A9308 (Large)

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Ziua Roşiei Montane în Bucureşti va avea loc la Muzeul Ţăranului Român şi Clubul Ţăranului.

PROGRAM

MUZEUL ŢĂRANULUI ROMÂN, Studioul “Horia Bernea”

14.00 Apusul Aurarilor / r. Cristina Oancea / 52 min / România / 2007

Băişagul, mineritul tradiţional din Munţii Apuseni, are o istorie de aproximativ două mii de ani ce îmbină tradiţia cu legenda, respectând moştenirea trecutului şi mediul. Apusul Aurarilor surprinde ultimele crâmpeie ale acestei ocupaţii străvechi, pe care mineritul „modern” în carieră deschisă a adus-o în pragul extincţiei. Documentarul a fost recompensat cu mai multe premii, printre care Premiul de Imagine al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune.

Proiecţia este urmată  de o discuţie cu publicul în prezenţa doamnei Cristina Oancea, realizatoarea peliculei.

15.00 Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei / r. Fabian Daub / 79 min / Germania / 2012

Regizorul propune privitorului o prezentare largă a atmosferei şi persoanelor implicate, devenite personaje odată cu trecerea timpului şi adâncirea conflictului din Roşia Montană. Viziunile opuse ale celor două tabere, exploatarea de suprafaţă cu cianură ori salvarea localităţii, se revelează pe măsură ce un nou personaj este adus în scenă. Deşi au trecut aproape 15 ani de luptă, finalul ei rămâne deschis. Documentarul a primit distincţia Cel Mai Bun Documentar la Festivalul Astra Film.

Proiecţia este urmată de o discuţie cu publicul în prezenţa unui invitat, care ne va povesti despre desfășurarea filmărilor în Roșia Montană și interacțiunea regizorului german cu localnicii.

16.30 Noul Eldorado / r. Tibor Kocsis / 76 min / Ungaria / 2004

Este documentarul cu care au crescut generaţii de voluntari ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană şi filmul de bază pentru orice susţinător al cauzei noastre. De la începutul pitoresc până la final memorabil, Noul Eldorado s-a impus drept un clasic al genului, iar trecerea timpului arată cât de bine a reuşit regizorul să surprindă complexitatea subiectului. De aceea, nu este de mirare că a fost recompensat cu 11 premii la festivaluri din Statele Unite, Canada, Italia, Ungaria sau România.

Proiecţia este urmată de o discuţie cu publicul, în prezenţa unui roşian devenit „personaj” în film.

 18.00 Scurtmetraje despre Roşia Montană / 73 min / 2013-2014

Scurtmetraje – partea întâi – Patrimoniul din Roşia Montană

>> Cetatea de Aur / r. Adrian Steclaci / 13 min / România / 1957

>> Patrimoniul Roşiei Montane în imagini / r. Campania Salvaţi Roşia Montană / 24 min / România / 2013

Scurtmetraje – partea a doua – Oamenii din Roşia Montană

>> Zidurile. Making Of / r. Mihai Goţiu / 18 min / România / 2013

>> Localnici din Roşia Montană / r. Tică Darie / 8 min / România / 2014

>> Roşia Montană există datorită vouă! / r. Tică Darie / 6 min / România / 2014

Scurtmetraje – partea a treia – Viitorul Roşiei Montane

 >> România – Geamăna / r. Tică Darie / 3 min / România / 2013

>> #Roşia / r. Florin Cofar / 3 min / România / 2014

>> Mesaj global pentru Roșia Montană / r. Uniţi Salvăm / 3 min / România / 2013

Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu publicul în prezenţa realizatorului Tică Darie, rezident în Roşia Montană.

19.30 Nunta de Piatră / r. Dan Piţa, Mircea Veroiu / 82 min / România / 1973

Nunta de Piatră este una dintre peliculele ce a făcut epocă în cinematograful clasic românesc, fiind cea mai valoroasă creaţie a cuplului regizoral Mircea Veroiu – Dan Piţa. Filmată integral la Roşia Montană, lucrarea este formată din două mediu-metraje, Fefeleaga şi La O Nuntă, după povestirile omonime ale scriitorului sămănătorist Ion Agârbiceanu.

Coloana sonoră este rodul colaborării a două nume de legendă ale muzicii bune de la noi, Dorin Liviu Zaharia şi Dan Andrei Aldea. Viziunea artistică, ce surprinde prin sobrietate şi esenţializare, a fost recompensată cu Diploma de Onoare la Festivalul de la Cannes.

După cum mărturiseşte regizorul Dan Piţa, Nunta de Piatră rămâne “mărturie şi ilustrează zbuciumul prin care au trecut oamenii pentru a-şi păstra ceea ce le-a dăruit Creatorul”.

MUZEUL ŢĂRANULUI ROMÂN, Sala Acvariu

19.30 Vernisajul expoziției “Patrimoniul cultural de valoare universală – o incursiune cronologică în istoria Roşiei Montane”

“Roşia Montană reprezintă cel mai extins şi cel mai important complex subteran de exploatare minieră auriferă din perioada romană din întreaga lume, cunoscut în prezent. Acest lucru în sine este suficient pentru a-i da o importanţă internaţională de excepţie.”

Acestea sunt concluziile unui important studiu realizat de renumiți experti britanici specializați în arheologie minieră și Lume romană. Prin expoziția “Patrimoniul cultural de valoare universală – o incursiune cronologică în istoria Roșiei Montane” căutăm să ilustrăm cât mai sugestiv această serie de valori care pun Roșia Montană pe lista siturilor cu potențial UNESCO.

Vernisajul este urmat de o lectură din opera scriitorului Ovidiu Bârlea şi o discuţie pe tema patrimoniului imaterial din zona Roşiei Montane, ce are ca invitat pe doamna Sabina Ispas, academician şi directorul Institutului de Etnografie şi Folclor al Academiei Române.

CLUBUL ŢĂRANULUI

20.30 Discuţii cu şi despre opoziţia din Roşia Montană

Îi vom avea printre noi pe câţiva dintre roşienii care se luptă de peste zece ani ca Roşia Montană – cu pământurile, istoria şi tradiţiile ei – să rămână pe harta geografică şi spirituală a României. Vom purta împreună o discuţie deschisă despre trecutul, prezentul şi mai ales viitorul luptei pentru Roşia Montană.

21.00 Concert Maria Răducanu

Maria Răducanu e un nume greu în jazz, dar nici pe departe o divă dintre cele care pretind adoraţie, lux ori devotament veşnic. Nu se numără nici printre „muzicienii cu patalama”. „Faptul că nu exist, oficial, în calitate de cântăreaţă face parte din destinul meu”. Vă invităm să o (re)descoperiţi pe Maria Răducanu în cadrul unei seri speciale dedicate Roşiei Montane.

Afis_Bucuresti_ZRM2014

Publicat de Re.Generation

Re.Generation este o organizatie non-guvernamentala ce militeaza pentru reducerea impactului activitatilor umane asupra climei si a mediului, precum si pentru dezvoltarea activismului de mediu.

Lasă un comentariu