Roşia Montană în Epoca Antică

Istoria localitatilor Rosia Montana si Corna este strâns legata de istoria exploatarii zacamintelor aurifere (spalarea nisipurilor aluvionare si extractia minereului aurifer). Primele atestari ale acestei activitati sunt atribuite purtatorilor culturii Decea Muresului (2800 – 2500 î.Chr.).

În epoca bronzului se dezvolta arta prelucrarii aurului, într-un stil de factura locala, atestata prin descoperirile de pe teritoriul satelor apartinatoare comunei Rosia Montana.
Cucerirea Daciei de catre romani a însemnat o etapa noua, de cristalizare a nucleului de locuire în zona Rosiei Montana. Aceasta etapa este documentata de exploatarea romana de la Cetate, cât si de fragmentele de altare si monumente funerare descoperite la nord de localitate.

Din perioada romana dateaza si prima atestare a localitatii, care apare sub numele de Alburnus Maior pe tablita cerata din 6 februarie 131 d.Chr., descoperita împreuna cu alte 25 de tablite cerate si obiecte de inventar minier în galeria Sfântul Ladislau din mina Sfântul Simion din Ohaba. Alburnus Maior este pomenit aici ca un pagus, format din cartiere locuite de semintii de iliri adusi din sudul Dalmatiei: pirustae, baridusta , sardeates.

Un gând despre „Roşia Montană în Epoca Antică

  1. E foarte dureros să privim prăbușirea țării fără să putem face nimic,și fără să audă cine trebuie.S-au perindat mai mult de 20 ani la conducerea țării doar dușmani ai poporului Român,lipsiți până-n măduva conștiinței lor, de cel mai elementar bun simț.Dintr-o țară atât de bogată,să ajungem sclavii Europei și a întregii lumi?Iar acum dacă mai există ceva precum Roșia Montana,să fie ți asta distrusă și vândută? E posibil ca o țară cu atâtea posibilități și cu atâtea zăcăminte și cu oameni atât de harnici și destoinici,să nu avem loc în țara noastră să ne hrănim familia?Al cui e interesul să se distrugă complet această națiune?Sper ca Bunul Dumnezeu să aibă milă de România noastră frumoasă și să dea înțelepciune și conștiință celor ce umblă după ciolan,să nu ucidă o națiune pentru interes personal…..iar dacă nu,să aibă parte înainte de sfârșitul zilelor, de experiențelor umilitoare ale celor mulți,plecați din țară,să-și poată hrăni,și îngropa pe cei dragi. Așa să le ajute Dumnezeu

Lasă un comentariu