Ziua Roşiei Montane

6 februarie 131

Scurtmetraje

zidurile-generic1

Ziua Rosiei Montane 2014 sarbatoreste 1883 de ani ai celei mai vechi localitati cu existenta continua din Romania. Istoria de aproape doua milenii inseamna un patrimoniu exceptional, cea mai veche comunitate din tara si preocuparea pentru un viitor durabil si sanatos. Scurtmetrajele proiectate vor reflecta tocmai aceste trei elemente:

Patrimoniul Rosiei Montane

>> Patrimoniul Rosiei Montane in imagini / Campania Salvati Rosia Montana / Romania / 24 min / 2013

Prezinta mostenirea culturala care se intinde pe aproape doua mii de ani, evidentiind atat calitatile Rosiei Montane pentru introducerea in Patrimoniul Mondial UNESCO, cat si amenintarile care ar putea duce la disparitia localitii.

Opozitia din Rosia Montana

>> Zidurile. Making Of / r. Mihai Gotiu / Romania / 18 min / 2013

Dupa venirea Gold Corporation, Rosia Montana a inceput sa se descompuna piatra cu piatra, om cu om. Peste 150 de case cumparate de canadieni au fost lasate sa se prabuseasca sau au fost direct demolate. Programul “Adopta o casa” isi propune sa opreasca acest atac la adresa comunitatii locale prin restaurarea caselor amenintate si sustinerea localnicilor care vor sa ramana in sat.

>> Roșia Montană există datorită vouă! – teaser / Tica Darie / Romania / 5 min / 2014

>> Localnici din Rosia Montana / Tica Darie / Romania / 8 min / 2014

Trei portrete pitoresti ne prezinta rosieni care doresc sa isi pastreze pamantul, identitatea si viata linistita de zi cu zi.

Viitorul Rosiei Montane

>> Romania – Geamana / Tica Darie / Romania / 3 min / 2013

Geamana poate fi un avertisment asupra a ceea ce ar putea ajunge Rosia Montana daca proiectul minier al firmei canadiene ar fi implementat. Acum 40 de ani, comuna Geamana avea opt sate. Exploatarea de suprafata de la Rosia Poieni a insemnat inundarea treptata a sapte sate cu reziduurile toxice ale procesului tehnologic. Doar turla bisericii mai este martora existentei lor. Ultimul sat se pregateste sa fie inghitit si el, odata cu biserica, iar oamenilor le bate sterilul la usa casei.

>> #Rosia / Florin Cofar / Romania / 3 min / 2013

Istoria are modul ei de a ne avertiza. Din pacate, noi avem modul nostru de a uita lectiile trecutului. Iar trecutul satului Geamana ar putea fi viitorul Rosiei Montane: “Invata din drama mea, alege sa nu fii indiferent, alege sa ai idealuri, sa lupti pentru ele. Alege sa ramai tanar. Si liber.”

>> Mesaj global pentru Rosia Montana / Romania / 3 min / 2013

Toamna anului 2013 a adus cele mai mari proteste independente de la revolutia din decembrie 1989. Departe de a ramane la nivel national, valul revoltei s-a intins in strainatate, de unde diaspora a venit in ajutorul tarii natale. Comunitatile de romani si toti prietenii lor au pregatit un mesaj global care sta marturie atasamentului nostru, indiferent de etnie sau oras, fata de viitorul Rosiei Montane.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Parteneri

%d blogeri au apreciat: