Ziua Roşiei Montane

6 februarie 131

Ziua Roşiei Montane 2012, sărbătorită din plin în Bucureşti

Implinirea a 1881 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane, cea mai veche localitate minieră din România, a fost sărbătorită din plin la Bucureşti, sala Clubului Tăranului Român dovedindu-se neîncăpătoare pentru publicul interesat şi numeros. Peste 200 de oameni au luat parte la eveniment pentru a marca acest moment important în istoria Roşiei Montane.

Ziua Roşiei Montane a debutat cu proiecţia a trei filme documentare despre Roşia Montană şi situaţia altor comunităţi din lume – Turcia şi Kârgâzstan, unde au loc proiecte de minerit, fiind urmată de prezentarea “Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO”, susţinută de Ştefan Bâlici, vicepreşedinte al Asociaţiei Arhitectură.Restaurare.Arheologie.

419756_378983318781709_311549983_nFără a uita problemele cu care se confruntă patrimoniul de la Roşia Montană, Ştefan Bâlici a readus în discuţie importanţa şi urgenţa introducerii sitului minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cât şi obligativitatea statului român de a proteja Roşia Montană, odată ce valoarea sa universală a fost deja identificată şi recunoscută larg atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

De asemenea, Ştefan Bâlici a reiterat necesitatea deblocării procedurilor de includere a Roşiei Montane în Lista Indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru ca Roşia Montană să fie protejată corespunzător. In momentul de faţă, procedurile sunt blocate la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, deşi documentaţia necesară demersurilor de listare a Roşiei Montane în Lista Indicativă a României a fost deja realizată şi depusă la minister de către Asociaţia ARA, încă din data de 27.04.2010.

Prezentarea Asociaţiei ARA a fost urmată de vernisajul expoziţiei 10 ani de luptă. Istoria afişelor Campaniei Salvaţi Roşia Montană. Expoziţia reuneşte afişele-protest realizate de-a lungul anilor de grupuri de artişti sau voluntari ai campaniei pentru a scoate la iveală corupţia autorităţilor sau pentru a reafirma rezistenţa localnicilor care se opun proiectului minier. Expoziţia poate fi vizionată şi în zilele următoare, la Clubul Tăranului Român.

425139_378983385448369_287539223_n

Seara a continuat într-o notă destinsă, de sărbătoare cu două concerte ale unor vechi susţinători ai campaniei Salvaţi Roşia Montană: Mihai Iordache & Sorin Romanescu şi Ada Milea & Bobo.

423985_378984015448306_1965656364_n400974_378984315448276_332133439_n

“Felicit tinerii care au organizat acest eveniment şi care consideră că nu este totul pierdut. Le ţin pumnii să reuşească astfel încât să nu fie distrus totul în ţara asta: atât pentru Roşia Montană, cât şi pentru pădurile care dispar şi pentru ce mai cred ei că merită copiii copiilor lor să aibă”, a declarat Ada Milea.

“Mi-a făcut mare plăcere să particip la Ziua Roşiei Montane. M-am simţit minunat şi observ că toţi cei prezenţi aici s-au simţit la fel de bine ca şi noi, sarbătorind împreună Roşia Montană”, declarat Mihai Iordache, care alături de Sorin Romanescu a dedicat o piesă special pentru Roşia Montană.

Ziua Roşiei Montane a fost şi continuă să fie sărbătorită şi în zilele următoare în alte unsprezece oraşe din ţară şi străinătate: Roşia Montană, Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Sibiu, Braşov, Arad, Alba Iulia, Chişinău şi Berlin.

Evenimentul a fost organizat cu susţinerea partenerilor media: Think Outside the Box, Revista Kamikaze, EcoMagazin, HipMag, Muzicabuna.ro şi cu sprijinul Asociaţiei Heritage şi a Clubului Tăranului Român.

Mai multe fotografii, AICI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 07/02/2012 de în Roşia Montană şi etichetată , , , , .

Parteneri

%d blogeri au apreciat: