Ziua Roşiei Montane

6 februarie 131

Informare de presă

Roşia Montană la ceas aniversar. 1881 de ani de atestare documentară.

Cu ocazia împlinirii a 1881 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, Alburnus Maior, Asociaţia Bucureşti şi Re.Generation vă invită în data de 6 februarie la “Ziua Roşiei Montane”, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Evenimentul este găzduit de Clubul Tăranului Român.

“Ziua Roşiei Montane” reprezintă un prilej de a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a readuce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul de către proiectul minier propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation.

La a doua ediţie a evenimentului, propunem publicului o selecţie de filme documentare atât despre Roşia Montană,cât şi despre situaţiile altor comunităţi din lumea întreagă în care au loc proiecte de minerit. Evenimentul va fi continuat cu o sesiune de dezbateri pe această temă, o expoziţie de fotografie reflectând istoria afişelor campaniei Salvaţi Roşia Montană, programul urmând a se încheia cu un concert. Dintre filmele ce vor fi proiectate, menţionăm All that Glitters/Tot ceea ce străluceşte (r. Tomáš Kudrna, 2010) şi Alethea – Amintiri din viitorul Roşiei Montane (r. Petra Holzer şi Ethem Ozguven/2007).

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1881 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

Pe teritoriul Roşiei Montane se regăsesc rădăcini adânci ale istoriei noastre, precum zeci de case şi gospodării declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectură şi vechimea construcţiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele deţinute, case memoriale şi o rezervaţie arheologică. Aceste dovezi ale etnogenezei şi continuităţii poporului român sunt ameninţate cu distrugerea de către propunerea unei companii miniere de a deschide cea mai mare mină auriferă de suprafaţă din Europa.

Sursa foto

4 comentarii la “Informare de presă

 1. Andu
  14/01/2012

  la ce ora incepe evenimentul?

 2. Alexandrina
  14/01/2012

  Comentariul meu este o rugaciune: ma rog bunului Dumnezeu sa ne lumineze sufletele si mintea ca sa realizam actiunile cele mai adecvate si mai inspirate sa putem apara trupul tarii de vitregia acestor vremurii si de bunul plac a unor topoare unguresti care prin complicitatea promiscua cu tradatori nostri de tara au ajuns ministrii culturii si ai mediului( este incredibil dar jalnic de adevarat). Care alt neam din lumea asta isi lasa de buna voie bunurile celle mai de pret pe mana unor straini? In sfarsit nu mai vreau sa continui cu aceasta jelanie a neputintei romanesti ci v-as ruga sa ne sfatuiti pe noi romanii plecati in pribegie(mai exact in Italia sa putem si noi sustine de aici miscarea de protest de pe 28 ianuarie pt ca deplasarea va fi poate imposibila dar dorim din tot sufletul sa ne alaturam celor de acasa in aceasta lupta dreapta pentru pamantul nostru si pentru tara. Va multumesc cu deosebita stima.

 3. Bucur Emilia
  17/01/2012

  Sustin miscarea de protest din 28 ianuarie.
  Timisoara, 17 ianuarie 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 10/01/2012 de în Roşia Montană şi etichetată , , .

Parteneri

%d blogeri au apreciat asta: